گفتار درمانی یعنی ...
گفتار درمانی نوعی درمان است که توانایی صحبت کردن و استفاده از سایر مهارتهای زبانی را بهبود میبخشد. این درمان به شما کمک میکند افکار خود را بیان کنید و بفهمید دیگران چه میگویند. همچنین میتواند مهارتهایی مانند حافظه و توانایی حل مشکلات را بهبود بخشد.
گفتار درمانی میتواند به افرادی که در صحبت کردن مشکل دارند کمک کند تا بهتر ارتباط برقرار کنند و موانع ناشی از اختلالات گفتاری را از بین ببرند. اهداف گفتار درمانی شامل بهبود تلفظ، تقویت عضلات مورد استفاده در گفتار و یادگیری صحیح صحبت کردن است.
گفتار درمانی را میتوان برای بسیاری از مشکلات و اختلالات گفتاری مختلف، از مشکلات کوچکتر مانند صدای خشن گرفته تا از دست دادن نسبی گفتار به دلیل آسیب مغزی استفاده کرد. بسته به نوع اختلال، ممکن است از سایر درمانهای پزشکی یا روانشناختی نیز استفاده شود.
گفتار درمانی چه نوع اختلالاتی را میتواند درمان کند؟
گفتار درمانی میتواند برای درمان اختلالات زبانی، اختلالات گفتاری و مشکلات بلع استفاده شود.
نحوه تشخیص لکنت در کودکان
تشخیص لکنت توسط یک متخصص آموزشدیده برای ارزیابی و درمان کودکان و بزرگسالان مبتلا به اختلالات گفتار و زبان (آسیبشناسان گفتار-زبان) انجام میشود. آسیبشناس گفتار، صحبت بزرگسالان یا کودکان را در موقعیتهای مختلف مشاهده میکند.
درمان لکنت زبان
پس از ارزیابی جامع توسط آسیبشناس گفتار، میتوان در مورد بهترین رویکرد درمانی تصمیمگیری کرد. چندین رویکرد مختلف برای درمان کودکان و بزرگسالان مبتلا به لکنت وجود دارد. به دلیل مسائل و نیازهای فردی متفاوت، یک روش یا ترکیبی از روشها که برای یک فرد مفید است، ممکن است برای دیگری مؤثر نباشد.
درمان ممکن است تمام لکنت کودک را از بین نبرد، اما میتواند مهارتهایی را آموزش دهد که به موارد زیر کمک میکند:
- بهبود گفتار روان
- افزایش ارتباطات موثر
- مشارکت کامل در فعالیتهای اجتماعی و مدرسه
رویکردهای درمانی
چند نمونه از رویکردهای درمانی، بدون ترتیب اثربخشی خاصی، عبارتند از:
گفتار درمانی میتواند به فرد دارای لکنت بیاموزد که سرعت گفتار خود را کند کند و یاد بگیرد که متوجه لکنت خود شود. ممکن است فرد هنگام شروع گفتار درمانی بسیار آهسته صحبت کند، اما با گذشت زمان، میتواند به الگوی گفتار طبیعیتری برسد.
چندین دستگاه الکترونیکی برای کاهش لکنت در دسترس هستند. بازخورد شنیداری با تأخیر از شما میخواهد که گفتار خود را آهسته کنید، در غیر این صورت گفتار از طریق دستگاه مخدوش میشود. از روشهای دیگر درمان با این دستگاهها این است که گفتار شما را تقلید میکند، به طوری که به نظر می رسد که در حال صحبت با شخص دیگری هستید. برخی از ابزارهای الکترونیکی کوچک در حین فعالیتهای روزانه پوشیده میشوند. از یک گفتار درمانگر برای انتخاب دستگاه مناسب برای خود راهنمایی بخواهید.
این نوع رواندرمانی میتواند به فرد کمک کند تا روشهای تفکری را که ممکن است لکنت را بدتر کند شناسایی و تغییر دهد. این درمان همچنین میتواند به شما در حل استرس، اضطراب یا مشکلات عزت نفس مرتبط با لکنت کمک کند.
مشارکت والدین در تمرین تکنیکها در خانه، بخش کلیدی کمک به کودک برای مقابله با لکنت زبان است، به خصوص در برخی روشها. از راهنماییهای گفتار درمانگر پیروی کنید تا بهترین روش را برای درمان لکنت کودک خود تعیین کنید.
اگرچه برخی از داروها برای لکنت آزمایش شده است، اما هنوز هیچ دارویی برای حل دائمی این مشکل یافت نشده است.
درمان لکنت در کودکان
برای فرزند شما، گفتار درمانی ممکن است در یک کلاس درس یا گروه کوچک یا بهصورت فردی، بسته به نوع اختلال گفتار انجام شود. تمرینات و فعالیتهای گفتار درمانی بسته به اختلال، سن و نیازهای کودک شما متفاوت است.
در طی گفتار درمانی برای کودکان، موارد زیر ارائه میشود:
- تعامل از طریق صحبت کردن، بازی کردن و استفاده از کتاب و همینطور تصویر کردن اشیاء دیگر به عنوان بخشی از مداخله زبانی برای کمک به تحریک رشد زبان کودک انجام میشود.
- صداها و هجاهای صحیح برای کودک متناسب با سن وی طراحی میشود و در حین بازی تمرین میشود تا کودک بیاموزد که چگونه صداهای خاصی را تولید کند.
- راهبردها و تکالیف درسی برای کودک و والدین یا مراقب، در مورد نحوه انجام تمرینات گفتار درمانی در خانه ارائه میشود.
توصیههای مفید برای والدین کودکانی که لکنت دارند !
- با دقت به صحبتهای فرزندتان گوش دهید. هنگامی که او صحبت میکند، تماس چشمی طبیعی خود را حفظ کنید.
- منتظر بمانید تا فرزندتان کلمهای را که میخواهد بگوید. برای تکمیل جمله یا فکر او وارد عمل نشوید.
- زمانی را اختصاص دهید که بتوانید بدون حواسپرتی با کودک خود صحبت کنید. زمان صرف غذا میتواند فرصت خوبی برای گفتگو با کودک باشد.
- آهسته و بدون عجله صحبت کنید. اگر به این شکل صحبت کنید، کودک شما نیز از شما یاد میگیرد و اغلب همین کار را میکند که ممکن است به کاهش لکنت او کمک کند.
- به نوبت صحبت کنید. همه اعضای خانواده خود را تشویق کنید که شنونده خوبی باشند و به نوبت صحبت کنند.
- برای آرامش فضای خانه تلاش کنید. تمام تلاش خود را بکنید تا فضایی آرام در خانه ایجاد کنید که در آن کودک شما احساس راحتی کند و آزادانه صحبت کند.
- روی لکنت کودکتان تمرکز نکنید. سعی کنید در تعاملات روزانه توجه را به لکنت کودک جلب نکنید. کودک خود را در معرض موقعیتهایی قرار ندهید که احساس فوریت و عجله ایجاد میکند و یا کودک شما را ملزم به صحبت در مقابل دیگران میکند.
- به جای انتقاد، کودک را ستایش کنید. بهتر است کودک خود را به خاطر صحبت واضح خود تحسین کنید تا اینکه توجه خود را به لکنت وی جلب کنید. اگر گفتار فرزندتان را اصلاح میکنید، این کار را با ملایمت و مثبت انجام دهید.
- فرزندتان را همانطور که هست بپذیرید. واکنش منفی نشان ندهید یا فرزندتان را به خاطر لکنت زبان مورد انتقاد یا تنبیه قرار ندهید. این کار میتواند به احساس ناامنی در کودک بیافزاید. حمایت و تشویق شما از کودک میتواند تفاوت بزرگی در لکنت او ایجاد کند.
جدیدترین روشهای گفتار درمانی
گفتار درمانی آینده بسیار روشنی دارد و به سرعت در حال پیشرفت است. نوآوریها و دگرگونیهای سریع فناوری عملا هر بخش از زندگی را تحت تأثیر قرار داده است و گفتاردرمانی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
بیایید نگاهی به برخی از مهمترین پیشرفتهای فناوری در زمینه گفتاردرمانی بیندازیم:
۱. گفتار درمانی آنلاین
در حالی که گفتاردرمانی آنلاین به دلیل فاصلهگذاری اجتماعی و گسترش یادگیری از راه دور در طول دوران همهگیری کرونا به سرعت پیشرفت کرد، اما گرایش به سمت درمان از راه دور برای سالهای زیادی در حال رشد بوده است.
از زمانی که مطالعه مهمی که بیش از ۲۰ سال پیش توسط کلینیک مایو و تکمیل آن توسط دانشگاه ایالتی کنت در ۱۰ سال پیش انجام شد، نشان داد که گفتار درمانی آنلاین به اندازه درمان سنتی و حضوری در کمک به کودکان برای رسیدن به اهداف ارتباطی خود مؤثر است و تاثیر دور درمانی همچنان در حال گسترش است.
۲. گفتاردرمانی و هوش مصنوعی
اما شاید عمیقترین تغییراتی که در گفتار درمانی ایجاد میشود، در دنیای واقعیت مجازی، ناشی از پیشرفتهای شتابزده در هوش مصنوعی است. در حالی که در جامعه سخنرانی در مورد مزایا و معایب آن اوج گرفته است، به نظر میرسد شکی نیست که زمان زیادی نمیگذرد که هوش مصنوعی برای بردن کودکان به مکانهایی که قبلا تصور نمیشد، بهینه شود.
هیچکس نمیتواند روشهای متعددی را که هوش مصنوعی بر گفتار درمانی تأثیر میگذارد را پیشبینی کند.
۳. نوآوریهای فناورانه آی پد
در صورت استفاده صحیح و عاقلانه، آی پد همراه با ابزارهای گفتار درمانی دیجیتال میتواند روند درمانی را متحول کند. گزارش شده است که استفاده از آی پد برای بهبود لکنت در کودکان میتواند دامنه توجه، تمایل به مشارکت و بهرهوری جلسات درمان را افزایش دهد.
مزایای گفتاردرمانی آنلاین
- راحتی
- زمانبندی انعطافپذیر
- عدم نیاز به رفت و آمد
- کاغذبازی کمتر
- تعادل بهتر کار و زندگی
نکته گفتار درمانی با هوش مصنوعی
اما کافی است بگوییم که هوش مصنوعی گفتار درمانی را حداقل به سه روش مهم تغییر میدهد:
- از آنجایی که هوش مصنوعی میتواند به مستندسازی کمک کند، گفتاردرمانگران کارآمدتر می شوند و در نتیجه میتوانند زمان بیشتری را با کاربران خود بگذرانند.
- ارزیابی کاربران و نتایج ارتباطی به دلیل ابزارهای جدیدی که استفاده میشود، بهبود مییابد.
- گفتار درمانگران نقش بزرگتر و مهمتری را در شناسایی اولیه اختلالات گفتار و بیماریهای مرتبط با گفتار بر عهده خواهند داشت.
منابع :
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22366-speech-therapy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK561506/https://www.healthline.com/health/speech-therapy#what-to-expect
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stuttering/diagnosis-treatment/drc-20353577
https://presence.com/insights/3-trends-speech-therapy-tech-revolution
تعیین وقت آنلاین
با توجه به مشغله شما همکاران ما جهت پیگیری درمان شما از ابتدا تا پایان درمان همراه شما خواهند بود. لذا کافیست اطلاعات خود را در فرم ذیل تکمیل نمایید تا ما با شما تماس بگیریم.